ЦЕНТЪР ЗА ТРАНСФЕР НА ТЕХНОЛОГИИ

СУ "Св. Климент Охридски"

Technologies

Новини

Конкурс "Млад предприемач в науката"

За трета поредна година Центърът за трансфер на технологии (ЦТТ) към Научноизследователския сектор (НИС) на СУ „Св. Климент Охридски“ организира конкурс „Млад предприемач в науката“. През 2024 година той ще се проведе съвместно със Стопански факултет на СУ “Св. Климент Охридски“.

Целта на конкурса е да подпомогне развитието на студентското и младежкото предприемачество в СУ „Св. Климент Охридски“, да стимулира студентите и младите изследователи да започнат собствена стопанска дейност.

До участие в конкурса се допускат само студенти и изследователи до 35 години, както и колективи, съставени от изследователи в посочената възрастова група, от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През тази година участниците в конкурса ще имат възможност да кандидатстват на два етапа.

  • Първият етап на конкурса приключва на 1 април 2024 г. Участниците, подали заявка за участие до тази дата, ще имат възможност да работят заедно с ментори от Стопански факултет на СУ за подобряване на своите проекти през месеците април и май 2024 г.
  • Вторият етап на конкурса приключва на 15 септември 2024. Това е крайният срок за подаване на заявка за участие. Участниците, подали заявка за участие до тази дата ще се включат директно в надпреварата, но няма да имат възможност да работят с ментор от Стопански факултет на СУ за подобряване на своите проекти.

Повече информация

Заявка за участие

Наградиха призьорите в конкурса "Млад предприемач в науката" по време на "Европейски ден на предприемача – 2023"

EDE 2023

Научноизследователският сектор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е едно добре работещо звено, инициатор на множество инициативи. През годините НИС работи много успешно при обслужването на множество проекти на учени, инициира проучване във факултетите на университета относно наличието на научни открития с възможност за комерсиализация, създаде конкурсът „Млад предприемач в науката“ и продължава традицията в организирането на форума Европейски ден на предприемача вече 21 години. Всяка година темата на ЕДП е различна, но винаги актуална и затова искам да изкажа личната си благодарност към директора на НИС, г-н Божил Добрев и неговият екип. Това заяви зам.-ректорът по научноизследователска и научна проектна дейност на Софийски университет "Св. Климент Охридски" Николай Витанов по време на откриването на 21-ото издание на Европейски ден на предприемача- 2023. Форумът се проведе на 8 ноември 2023 г. в залата на Представителството на ЕК в София.

Прочети още

Конкурс "Млад предприемач в науката"

За втора поредна година Центърът за трансфер на технологии (ЦТТ) към Научноизследователския сектор (НИС) на СУ „Св. Климент Охридски“ организира конкурс „Млад предприемач в науката“.

Целта на конкурса е да подпомогне развитието на студентското и младежкото предприемачество в СУ „Св. Климент Охридски“, да стимулира студентите и младите изследователи да започнат собствена стопанска дейност.

До участие в конкурса се допускат само студенти и изследователи до 35 години, както и колективи, съставени от изследователи в посочената възрастова група, от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

За участие в конкурса участниците трябва да представят разработена бизнес идея, описание на научен продукт или технология с посочена степен на технологична зрялост и да изпратят попълнена заявка за участие не по-късно от 15 септември 2023 г.

Етапи и срокове на конкурса

Етап 1: Обявяване на конкурса: 27.03.2023 г.
Етап 2: Подаване на заявка за участие: 01.04.2023 г. - 15.09.2023 г.
Етап 3: Разглеждане на всички заявки и селектиране на 5-10 номинации: до 20.10.2023 г.
Етап 4: Устна (онлайн или присъствена) защита на номинираните кандидатури пред комисия: 27.10.2023 г.
Етап 5: Обявяване на спечелилия най-много гласове участник и на неговите подгласници, и награждаването им с парична награда ще се извърши в деня на провеждането на Европейския ден на предприемача – 2023 г. : 08.11.2023 г.

Срокът за участие в конкурса e удължен до 6 октомври 2023 г.

Повече информация

Заявка за участие

Европейски Ден на Предприемача 2022

Ежегодният форум за насърчаване на студентското и младежко предприемачество - Европейски ден на предприемача 2022 г. - ще се проведе на 10 ноември 2022 г. за 20-ти пореден път!

В динамичната обстановка, в която живеем, ще се съберем – на живо в залата на Дома на Европа в София и онлайн, за да обсъдим идеи, практики, възможности за обучение и финансиране на предприемачески идеи. Форумът се организира от Център за трансфер на технологии към Научноизследователски сектор на Софийски университет "Св. Климент Охридски" в партньорство с Innovation Starter, Бизнес клуб към Стопански факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” и Университетски център по предприемачество и проектно управление към Стопански факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Направете Вашата регистрация за участие тук.

Конкурс "Млад предприемач в науката"

Конкурсът се организира от Центъра за трансфер на технологии (ЦТТ) към Научноизследователския сектор (НИС) на СУ „Св. Климент Охридски“по случай юбилейното 20–то издание на Европейския ден на предприемача през 2022 г.

Целта на конкурса е да подпомогне развитието на студентското и младежкото предприемачество в СУ „Св. Климент Охридски“, да стимулира студентите и младите изследователи да започнат собствена стопанска дейност.

До участие в конкурса се допускат само студенти и изследователи до 35 години, както и колективи, съставени от изследователи в посочената възрастова група, от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За участие в конкурса участниците трябва да представят разработена бизнес идея, описание на научен продукт или технология с посочена степен на технологична зрялост и да изпратят попълнена заявка за участие не по-късно от 15 септември 2022 г.

Повече информация

Заявка за участие

15-тото издание на Европейския ден на предприемача проправя пътя на българското студентско предприемачество към Европа

"Европейски предизвикателства пред предприемачеството в България“ бе темата на тазгодишното, 15-то по ред издание на Европейския ден на предприемача (ЕДП), организиран от Научноизследователския сектор с Център за трансфер на технологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Събитието се проведе с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България, Министерството на икономиката и Областен информационен център – София.

Информация за събитието

Отразяване на събитието от БНТ 2

Кандидастване за Greenhouse

Стартира кандидастването за Greenhouse - 6 месечната преакселераторска програма за предприемачи със зелени бизнес идеи в начален етап на развитие, която е насочена изцяло и само за студнети на Софийски Университет "Св. Климент Охридски".

Greenhouse е първата по рода си международна преакселераторска програма, организирана в рамките на висше учебно заведение. Избраните екипи ще получат финансова подкрепа в размер до 2500€ за развитие на идеята. Заедно с това Greenhouse предлага менторство, работилници и достъп до различни събития и обучения в България и чужбина за период от 6 месеца - юли - декември 2017 г.

Greenhouse ще се проведе едновременно в 5 европейски държави - Полша, Унгария, Италия, Франция и България. Работният език е английски.

На 3 май 2017 г. от 17 часа в залата на ниво Партер във факултета по Химия и Фармация на СУ (ул. Джаймс Баучер №1) ще се състои matchmaking среща. Освен подробности за процеса на кандидастване, срещата цели да подпомогне сфорирането на интердисциплинарни екипи с допълващи се знания и умения.

Официална страница на програмата

Крайният срок за кандидатстване е 15-ти май 2017г.

Форма за кандидатстване

Greenhouse

Покана

Научноизследователски сектор при СУ "Св. Климент Охридски"
Центърът за трансфер на технологии

Работна среща на Научноизследователския сектор при Софийския университет "Св. Климент Охридски" (НИС) и Центъра за трансфер на технологии (ЦТТ) с ръководители и представители на Центрове за професионално обучение

Дата – 23 юни 2016 г. (четвъртък)
Място – Представителство на Европейската комисия в България, ул. "Г.С. Раковски" №124, София
Регистрация и кафе – 10.00 – 10.30 часа
Начало – 10.30 часа
Край и коктейл – 14.00 часа

Програма

KICkoff 2016: Европейският енергиен пазар търси своята следваща супер звезда!

kicoff 2016

Датата е 20 Септември 2016, мястото Варшава, PinUp Studio – запомнете добре тази информация, защото Вашите билети за финалите на KICkoff 2016 са тук в офиса на Cleantech Bulgaria. Точно сега пред Вас се отправя възможност да се присъедините към групата обещаващи бъдещи пазарни лидери на енергийният сектор в Европа.
Това, което очакваме от вас е отговорно отношение и страхотна идея, която да превърнем заедно в успешен бизнес. В замяна ще получите професионален менторинг, валидация на бизнес идеята и парична награда. KICkoff 2016 ще задвижи машината, която ще Ви изстреля на небосклона на звездите на европейският пазар на възобновяеми източници.

Приемете Нашето предизвикателство и спечелете...

  • Двудневен безплатен курс, как да представите страхотна идея като успешен бизнес;
  • Професионален менторинг през целият процес на представяне на проекта;
  • Нови бизнес контакти;
  • Парична награда за TOP 3 проекти – €10 000, €5 000 или €3 000;
  • TOP 3 проекти получават покана за присъединяване към KIC InnoEnergy Highway®, бизнес акселератор, който ще подкрепи Вашият проект с пари и услуги в размер на €150 000.

Как да се включите? KIC InnoEnergy и Cleantech Bulgaria Ви дават възможност да представите кратно резюме на Вашата идея на специално изградена платформа. Ако сте стартираща компания, предприемач или екип ентусиасти работещи в сферата на възобновяемите енергийни източници, кандидатствайте до 10 Юни 2016 на www.kic-kickoff.com

KICkoff 2016: the energy to change the world! Екипа на Cleantech Bulgaria ви пожелава успех!

Центърът за трансфер на технологии към НИС на Софийски университет "Св. Климент Охридски" е комуникационен партньор на инициативата.

Прес-съобщение ClimateLaunchpad 2016 Bulgaria

Станете част от иновативното бъдеще на Европа!

ClimateLaunchpad е най-мащабното състезание за стартиращи бизнес идеи в сферата на чистите технологии (cleantech) в Европа. В него се включват над 25 страни от ЕС, като за поредна година България не прави изключение. В периода април-юли 2016 г. ще се проведе националната кампания по набиране и одобряване на най-добрите български cleantech стартиращи фирми, като ТОП 3 български екипа ще имат право да вземат участие на Европейския финал в Талин, Естония в началото на октомври 2016.

Инициативата е насочена към студенти, стартиращи фирми, предприемачи, изследователи и служители, които имат възможност да представят своите бизнес идеи, свързани с предизвикателствата на климатичните промени. Организацията включва фази на обучение и представяне на проекта си пред реномирано национално и международно жури от инвеститори и специалисти в областта на „чистите“ технологии. Всеки екип се бори за една от 3-те парични награди 10 000, 5 000 или 2 500 евро, а ТОП 8 проекта след европейските финали получават директен достъп до Climate-KIC Accelerator.

Центърът за трансфер на технологии при Научноизследователски сектор на СУ "Св. Климент Охридски" е партньор на инициативата.

Не пропускайте Вашият шанс! Кандидатствайте днес на:
www.climatelaunchpad.org

Краен срок за подаване на кандидатури 16-ти май 2016.

Erasmus+ - Стратегически партньорски проект "QualiProSH Electro" – Бизнес квалификация за сектор Втора употреба "Специалист по използвани/употребявани електроуреди"

Базирайки се на резултатите от предишните проекти "QualiProSecondHand" и "QualiProSH II", в рамките на проект "QualiProSH Electro" и в сътрудничество с 5 Европейски държави (Германия, Австрия, Финландия, Словения и България) следва да бъде разработена Европейска квалификационна концепция „Специалист по използвани/употребявани електроуреди” за сектор „втора употреба“). Квалификационната концепция следва да бъде адаптирана и тествана с целевата група "служители в сектор втора употреба". Основа за разработването на квалификацията служи от една страна - работният процес, свързан с анализ на резултатите от предишния проект, и от друга страна - вече разработени квалификационни модули и тяхната структура; както и допълнителни продукти, като стандарт на качеството, инструменти за идентификация и проверка на качеството, които бяха разработени в проекта "QualiProSH II". Повече за проекта може да прочетете тук.

Eвропейски ден на предприемача '2013

На 24 - 25 Октомври 2013 г. в Интер Експо Център - София, представителството на Европейската Комисия в България, Министерство на икономиката и енергетиката и НИС на СУ "Св. Климент Охридски" организираха 11-тия ежегоден форум за насърчаване на предприемачеството в България - "The European Day of the Entrepreneur 2013", който се проведе в рамките на Европейската седмица на МСП.

Темата на събитието тази година беше посветено на: "Науката в подкрепа на иновациите в икономиката". Предвидените различните модули засегнаха теми като: стартиращото предприемачество, инструментите за насърчаване на сътрудничеството между науката и бизнеса, технологичния трансфер, клъстерната политика, иновациите в обучението по предприемачество, представяне на новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г., като традиционно събитието събира на едно място представители на бизнеса, администрацията, научните среди и инвестиционните фондове.

Повече за основните теми, залегнали в 11-тото издание на Европейския ден на предприема, може да намерите тук.

Красива наука

Красива наука - 16 април 2011 - Първо издание на съвместния проект на БНТ и Британски съвет България

Покана

Изработване на рекламен филм за дейността на Центъра за трансфер на технологии

На основание Оперативно Ръководство за изпълнение на проекти по ОП "Конкурентоспособният на българската икономика" и във връзка с изпълнение на проект "Развитие на дейността на Центъра за трансфер на технологии към СУ "Св. Климент Охридски" Договор с референтен № BG 161PO003-1.2.02-0002-С-001/ 02.08.2012 г., № 3031 в НИС и въз основа на Заповед на Директора на НИС и по повод одобрен доклад от Златина Карова - ръководител на проекта е необходимо да се избере изпълнител на дейност "Създаване на филм за дейността на Центъра за трансфер на технологии към НИС на СУ "Св. Климент Охридски", за това НИС при СУ Ви кани да представите оферта на база приложеното техническо задание в срок до 17 март 2014 г.

Допълнителна информация за поканата може да намерите тук.